אימון לטריאתלון

בדרך כלל, ענף ספורט מחייב סוג אחד מרכזי של אימון. מי שמתחרה בריצה – מתאמן בעיקר בריצה. מי שמתחרה בשחייה – מתאמן בעיקר בשחייה ומי שמתחרה ברכיבה על אופניים מתאמן בעיקר ברכיבה על אופניים.

מובן שבדרך כלל משלבים גם אימוני כוח או סיבולת, אבל העיקרון הכללי נשאר. אך לכל כלל יש יוצא מן הכלל והיוצא מן הכלל הינו תחרות מפרכת למדי ושמה טריאתלון.

מה זה טריאתלון? זה הכל מהכל – גם ריצה, גם שחיה וגם רכיבה על אופניים. רוצים לאתגר את עצמכם? אימון לטריאתלון ייקח אתכם עד לקו הגמר.

האימון – בהתאם לסוג הטריאתלון

אימון לטריאתלון ניתן לקיים לבד או בקבוצה. במיוחד כאשר מדובר במתחילים, מומלץ להיעזר במאמן אישי או להתאמן בקביעות ביחד עם קבוצה בעלת אותה המטרה. אך בראש ובראשונה יש להחליט באיזה טריאתלון רוצים לקחת חלק.

הבחירה צריכה להתבסס על היכולת הנוכחית (מבחינת כושר, סיבולת, ניסיון) ועל המועד שבו רוצים להתחרות. אגב, יש תחרויות למקצוענים ויש גם מקצים לחובבנים. יש לדעת כי את התחרות הזאת נהוג לחלק למקצים שונים לפי רמת הקושי. שמות המקצים השונים עשויים להטעות ולכן נעשה מעט סדר.

תחרות טריאתלון שקיבלה את השם איש הברזל ופותחה לראשונה בהוואי נחשבה במשך לא מעט שנים לתחרות הקשה ביותר. אך מסתבר שיש גם כאלה שאפילו מקצה כזה קטן עליהם.

על אימונים למקצה כזה לא נכביר מילים ורק נספר כי תחרות איש הברזל מצריכה מהמתחרים לגמוא קרוב ל-4 ק"מ של ריצה, אחר כך כ-180 ק"מ ברכיבה ולבסוף ריצה למרחק של ריצת מרתון. אימון לריצה מסוג זה מצריך מחויבות טוטאלית שרק מעטים מסוגים לעמוד בה, לא רק פיסית אלא גם נפשית.

אימון לסוג פחות מחייב של טריאתלון אך כזה שעדיין נחשב לקשה מאוד וגם מקצועי ידוע כמקצה אולימפי. מקצה אולימפי מורכב מקילומטר וחצי של שחיה, 40 – רכיבה ועוד 10 – ריצה. אגב, יש גם מקצה ביניים, בין תחרות אולימפית לבין איש הברזל והוא קיבל את השם הלא ממש מקורי – חצי איש הברזל.

עבור מתחילים, עבור חובבים ועבור מי שרוצים לשלב את האימונים גם בלו"ז צפוף במיוחד כדאי להתחיל בטריאתלון ספירנט. כאן תעברו פחות מקילומטר של שחיה, 20 – אופניים ו-5 ריצה. נשמע פשוט? ממש לא.

עקרונות לאימון הנכון

יש הרבה גישות לאימון ולכן נציין להלן רק כמה עקרונות שימנעו טעויות. קודם כל, כדאי לייחד ימים קבועים לאימון לכל סוג של ספורט. יום אחד לאימון רכיבה, יום נוסף לאימון שחיה, יום נוסף לאימון ריצה וחוזר חלילה. חשוב מאוד לשלב במהלך האימונים יום מנוחה אחד לפחות, כדי להניח לגוף להתאושש מהמאמץ.

האימוץ חייב להיות מדורג. אין שום טעם לנסות להעמיס על הגוף הבלתי מאומן יותר מדי. בדרך כלל, מה שיקרה זה פשוט עייפות מנטאלית או אפילו פציעה. כדאי להכין תוכנית אימונים שבה ברור בדיוק מהם המרחקים שגומאים בכל יום אימון וכן מהם המרחקים שגומאים במשך שבוע. יש להקפיד על מדידת דופק בקביעות וכן להצטייד בשען עצר למדידת הזמן.

אין ספק כי במהלך האימונים יש להקפיד על נעילת נעלים מתאימות לריצה ולרכיבה וכדאי להשקיע את האימונים הראשונים בסיגול טכניקה נכונה. צעדי הריצה לא צריכים להיות כבדים מדי וחשוב לתרגל שחיה בים, עם דגש עם תנועות חתירה. אם יש לכם קושי לבנות סרגל אימונים בעצמכם, אל תחששו לפנות למאמן או למתחרה מנוסה שישמח להעניק עצות טובות נוספות.

אימון לטריאתלון
הילה מלול אימון כושר גופני
הילה מלול אימון כושר גופני

הילה מלול בוגרת לימודים אקדמאיים ומאמנת אישית. מנהלת המרכז לאימון אישי בישראל.